• Post category:Блог

Кога барате еколошки под, ќе најдете куп производи направени од секакви материјали – дрво, бамбус, плута и многу повеќе.

Но, тука финтата е, додека одредени видови подови се рекламираат како еколошки, сепак треба да ги погледнете спецификациите на секој производ за да одредите колку е тој всушност еколошки. Зошто? Има многу малку производи кои ги исполнуваат еколошките критериуми во сите аспекти на нивните материјали, производство, испорака и многу повеќе.

Затоа го составивме овој водич за избор на еколошки под. Подолу, ќе ве научиме што точно треба да барате во секој производ за подови за да можете да го изберете совршениот производ за вас !

Што го прави еколошки подот?

За многу сопственици на комерцијални објекти, одржливоста е важен фактор за време на секој проект за ремоделирање – особено кога се работи за подови.

Значи кога станува збор за избор на еколошки под, проценете го вашиот избор врз основа на овие пет 5 фактори за да помогнете да се утврди точно колку е еколошки вашиот под

# 1: Трајност на вашиот под

Еден од најважните елементи кога станува збор за еколошки под е издржливоста. Производите кои нудат подолг век на употреба не треба да се заменуваат толку често – создавајќи помалку отпад и намалено загадување од нивните производни процеси. На пример, од еколошка гледна точка, еден од недостатоците на подот од винил е неговата синтетичка (пластична) конструкција. Но, многу луѓе гледаат и на винилот како еколошки тип на под, бидејќи никогаш не треба да се замени.

#2: Местото на потекло на вашиот под

Производите за подови доаѓаат од целиот свет. Материјалите може да се набавуваат на еден континент и да се произведуваат на друг. Значи, кога купувате  одржлив и еколошки под треба да размислите од каде доаѓаат производите.

Дури и ако готов производ за подови е направен во САД, ако неговите материјали се набавени во странство, транспортот на тие материјали може да резултира со значителни емисии на јаглерод. Најеколошкиот под се произведува локално!

# 3: Можност за рециклирање на вашиот под

Сите подови го достигнуваат крајот на својот корисен век и мора да се заменат. Но, што се случува веднаш со тие стари подови? Дали можат да се рециклираат и да се претворат во нови производи? Дали може да се пренаменат за други намени? Или депонијата е нивната крајна дестинација?Иако многумина од нас не размислуваат за крајот на животот на подот при изборот на нови површини, ова е клучен елемент што треба да се земе предвид кога станува збор за еколошки подови. Ако вашите подови не можат да се рециклираат, тие може да имаат негативено трајно влијание врз животната средина откако ќе бидат надвор од вашата просторија.

Решение: купете подови што може да се рециклираат. Или, купете подови кои се направени од рециклирачка содржина! Изборот на производи за подови составен од рециклирани материјали помага да се намали отпадот на крајот од животниот век на подот.

Кај нас, во Омнитек, може да добиете сосема природно и еколошки издржливо подно решение, а тоа е линолеумот на Forbo Flooring systems, вистинска природна убавина.

Во фабриката на  Forbo, во процесот на изработка на материјалот, се инспирираат од она што е насекаде околу нас и  дека најдобариот инженер е природата. Со негова помош е создаден Marmoleum-от.

Мармолеумот е уникатна подна покривка направена од природни суровини како ленено масло, дрвени струганици,смола, јута и минерални пигменти. Овие суровини се добиваат од нивното природно живеалиште, каде што растат и се обновуваат, често за само 12 месеци. Научувајќи да работиме со нашата планета и нејзините органски циклуси, можеме да се  направи една од најодржливите подни облоги. Marmoleum е награден со голем број меѓународни еколошки сертификати. 

Со оглед на тоа дека ве запознавме со линолеумот како едно од најеколошките и најиздржливи подови, време е да донесете одлука за вашиот иден нов под, но пред се посетете ја нашата веб страница и запознајте го големиот избор на подови од линолеум.

Тимот на OmniTec е тука да ви асистира низ целиот процес. Од консултација до надзор и инсталација, ние сме тука да се осигураме дека вие ќе го добието подното решение кое одговара на Вашите потреби!