• Post category:Блог

Од својот изум во 1863 година до почетокот на 1950-тите, линолеумот бил еден од најпопуларните материјали за подови во светот. Сепак, претходните форми биле покршливи од денешниот линолеум и имале тенденција да пукаат и  да се виткаат. Тоа, заедно со продажбата на различни супстандардни производи од линолеум и вештачки линолеум, довело до тоа да се создаде репутација на материјал со низок квалитет.

Но, во последните години, иновациите во начинот на кој се произведува линолеумот, како и реализацијата на многу од неговите позитивни придобивки, предизвикаа оживување на популарноста на овој разновиден и издржлив материјал.

Карактеристики на подот од линолеум

Издржливост: Линолеумот е исклучително отпорен на гребнатини и вдлабнатини. Во најголем дел, оштетувањето од пукање е ублажено со новите производни процеси, а виткањето може да се спречи со соодветна водонепропустлива инсталација и редовно одржување.

Анти-статички: Некои материјали за подови имаат тенденција да собираат прашина и нечистотија, да ги задржуваат, а потоа да ги враќаат назад во воздухот кога одиме по нив. Ова може да предизвика алергиски реакции или проблеми со дишењето кај астматични лица. Сепак, линолеумот има антистатичко својство кое предизвикува да ги отфрли овие штетни честички од неговата површина.

Антимикробно: Линолеумот природно го инхибира растот на бактериите и микроскопските организми, што го прави популарен материјал во училиштата и болниците.

Удобност: Линолеумот е мек и удобен под нозете и има тенденција да остане топол дури и при ниски температури.

Зелени фактори: Линолеумот се произведува со користење на сите природни, лесно обновливи материјали, вклучувајќи ленено масло, плута во прав и други органски обновливи материјали.

Подот од линолеум може да трае 20 до 40 години, па дури и подолго, во зависност од околината и нивото на сообраќај во одредена област. На крајот од својот животен циклус, овие материјали може или да се согорат со цел да се произведе релативно чист извор на енергија или може да се носат во депонија каде што ќе се биоразградуваат без штетно испуштање гасови. Затоа, од витално значење e правилно да се постави подот од линолеум, со плочи или ролни прицврстени една до друга. Линолеумот во планкови може да се завари со топла спојка по должината на рабовите за да се создаде херметички затворач.

Природната текстура на површината на линолеумот е зрнест мат финиш; сепак, може да се извалка на мазна исполирана површина или да се полира додека не добие блескав сјај. Една од одличните работи за подот од линолеум е тоа што има широк спектар на бои и дезени од кои можете да изберате. Овој материјал може да земе и одржува многу длабоки, богати бои, давајќи ви широк спектар на атрактивни визуелни опции. Настрана од цврсти и повеќебојни парчиња, линолеумот доаѓа и во облоги од мермер и други вештачки камења, како и шарени, флеки и шарени обрасци. Во некои случаи, ќе можете да купите линолеум кој има сложени обрасци, мотиви или амблеми на површината на материјалот. Може да се купат и гранични обрасци за да дејствуваат како акценти околу главната апликација. Сепак, овие сложени дизајни често бараат стручност од професионалец за подови со цел правилно да ги инсталираат.

Грижа за подот од линолеум

Линолеумот е материјал отпорен на гребење и дамки кој има тенденција да ги отфрла нечистотиите и честичките од прашина, што го прави особено лесен за одржување. Чистењето бара само редовно чистење со правосмукалка и повремено бришење со влажна крпа за да се отстранат остатоците од површината. Кога го чистите подот од линолеум, избегнувајте груби алкални хемикалии и средства за чистење базирани на амонијак.

За било какви консултации во врска со вашите идеи и избор на подни решенија, нашиот стручен тим Ви стои на располагање. Контактирајте не info@omnitec.mk.

Ве очекуваме!