• Post category:Блог

Инвестирањето во оптимален систем за подови е избор што може низ годините многу да се исплати. Од производствените капацитети во која било индустрија се очекува да се придржуваат до тековните пропишни стандарди кои ја штитат благосостојбата на потрошувачите и ги одржуваат стандардизираните протоколи за безбедност и хигиена.

Се претпоставува дека можеби никаде на друго место овие стандарди не се толку важни колку што се во фармацевтската и биотехнолошката производствена индустрија, каде што бактериската контаминација или вкрстената контаминација на производи може да има катастрофални, дури и смртоносни последици за потрошувачите. Затоа, секој детал од распоредот на објектот треба да се испланира имајќи ги предвид овие безбедносни стандарди, вклучувајќи ги подовите, ѕидовите и таваните.

Еден вообичаен начин на кој бактериите и загадувачите можат да навлезат во објектот е на чевлите од самите вработените. Нечистотијата, прашината и микробите се лепат за чевлите, а потоа се спуштаат на подот, каде потоа може да се шират низ објектот. Имањето соодветни протоколи за покривање на чевлите во вакви објекти може да помогне да се стави ова под контрола. Сепак, пукнатините во подот, линиите или шевовите помеѓу листовите или штиците од материјалот за подот, сите тие го олеснуваат настанувањето на контаминација; бактериите, мувлата и другите микроорганизми може да се соберат во овие тешко достапни простори, каде што може да не се отстранат целосно со стандардните процедури за чистење. Поради тоа, еден од стандардите кои треба да се постави е да се осигура дека сите внатрешни површини се мазни, непорозни и без пукнатини, шевови и отворени споеви.

Постојат неколку вообичаени опции за создавање на беспрекорни системи за подови во производствените капацитети, но ние ќе го издвоиме нашиот систем од винилни хомогени подови.

Forbo колециите на ESD cleanroom flooring нудат доверливо решение за подови за најсложените контролирани средини. Се произведуваат во нова наменска европска производствена фабрика Forbo, што значи дека сите најнови сознанија и технологија се искористени за создавање на овие иновативни решенија што резултираат со врвна подна покривка.

Придобивките кои се добиваат од овие подни решенија се:

  • Иновативниот развој на производи и внимателно контролираните производни процеси обезбедуваат решение за подови со постојани спроводливи својства, што е во согласност со сите стандарди за ESD подови.
  • Оптималните перформанси на подната покривка ќе останат во текот на целиот животен век, без оглед на условите на околината, како што се нивоата на влажност.
  • Ниските емисии и производството без фталати гарантира дека овие хомогени винилни системи може да придонесат за здрава внатрешна средина
  • Уникатниот горен слој за контрола на SMART ги прави подовите отпорени на дамки и гребнатини, за издржливо и хигиенско решение.
  • Благодарение на спроводливата подлога, нема потреба од спроводливо лепило под целосниот лист, туку само прицврстување на бакарната лента. Ова ги намалува трошоците за инсталација и ризиците од грешки при инсталацијата.

Постојат различни области во фармацевтските производствени капацитети. Надвор од линиите за производство и пакување, кампусите за фармацевтско производство често вклучуваат одделенија за истражување и развој каде што се прават и тестираат нови откритија. Секој од овие објекти има свои барања и потреби. Лабораториите и чистите простории се одржуваат според највисоките стандарди за хигиена и стерилитет.

Прецизноста е најважна во фармацевтската индустрија, а контаминацијата е неприфатлива, така што производите може да се тестираат и произведуваат само во високо контролирани средини. Овие области мора да имаат мазни, беспрекорни подови кои лесно се чистат и дезинфицираат кога е потребно. Идеални за овие средини, се системите на хомогени винилни подови кој ќе го попречи растот и опстанокот на бактериите и другите микроби.

Производните области, зоните за пакување и просторите за складирање исто така треба да бидат хигиенски и лесни за чистење, но дополнително мора да бидат способни да издржат повисоки нивоа на сообраќај на пешаци и возила и движење на тешка опрема. Отпорот на гребење, удар и дупчење се од најголема важност за да се осигура дека мазниот, беспрекорен под ќе остане недопрен и без оштетување.

Така, овие системи за подови со високи перформанси, со оглед на нивната исплатлива инсталација, издржливост и минимални барања за нега, можат да обезбедат извонредна вредност на животниот циклус, додека одржуваат усогласеност со барањата на стандардите пропишани на долг рок.

Области за примена на овие системи за подови се: новоизградени лаборатории, чисти соби, фармацевтски лаборатории, производствени локации, серверски простории, центри за податоци и операциони сали.

За било какви консултации во врска со вашите идеи и избор на подни решенија, нашиот стручен тим Ви стои на располагање. Контактирајте не info@omnitec.mk.

Ве очекуваме!