• Post category:Блог

Начинот на дизајнирање на подовите за канцелариски објекти има голем удел во начинот на користење на истите. Со сè повеќе и повеќе бизниси кои се враќаат во физичкиот канцелариски простор, се појавуваат нови и модерни трендови за подови.

Канцелариските објекти и малопродажните простори во време на пандемија беа принудени да се прилагодат на владините мерки за да помогнат во спречувањето на ширењето на Ковид-19 и да им овозможат на луѓето да функционираат и да работат во простори што ќе обезбедат што е можно поголема заштита од ширење на вирусот. Мерките кои што беа предложени за поотворени простори со цел да се овозможи социјално дистанцирање, веројатно ќе останат на сила подолго време – дури и откако се олабавија некои од мерките. Поради тоа, важно е да се задржат практичните правила за подови и решенија за подови кои ќе бидат внимателно избрани поради нивните антиалергенски својства, леснотијата на чистење, лесното одржување и издржливите карактеристики.

OmniTec располага со погодни решенија за комерцијалниот сектор и се труди да обезбеди и сподели стручни консултации и услуги за монтажа на канцеларии и други деловни објекти ширум нашата држава. Работејќи со еден од поголемите најдобри имиња во индустријата за подови, Forbo Flooring Systems, со задоволство нудиме огромен асортиман на стилови, површини и решенија за вашите комерцијални објекти.

Ја разбираме важноста од создавање практични, но убави простори кои можат да го издржат секојдневниот проток на сообраќај од луѓе што го доживуваат рестораните, хотелите, канцелариите. Сакаме да се осигурете дека нашето решение за подови ќе го издржи тестот за долговечност и нема да изгледа застарено, истовремено обезбедувајќи професионална, привлечна и пријатна средина за сите.

Како општествена одговорна компанија која се грижи за своите клиенти спремни сме да ги споделиме со вас практичите и тренд дизајни на подови кои ги нудиме во нашиот широк спектар на подни решенија.

Да започнеме..

Практични дизајни на подови

Користењето граници и карактеристичното кодирање на области преку дизајнот на подот отсекогаш било популарно во големите објекти како што се продавниците за мебел, на пример, но сè повеќе и повеќе малопродажни простори во помал обем користат подови за пронаоѓање пат. Многу канцеларии и простори за слободно време користат суптилни разлики помеѓу типовите на подови за да создадат различни простори за означување на патеки, места за релаксација, барови и приеми.

Користењето комбинација на плочи од тепих, хибриден теписон и винилни подови може да биде корисно за одвојување на пешачки патеки или назначени работни места во канцелариите за да може лесно да го води протокот на луѓето низ објектот. Постојат многу начини да се искористи подот за промовирање на социјално растојание и пријатна пространа средина која додава удобност, како и безбедност.

Контрастни подови во боја

Од година во година имаме се повеќе популарни трендови во комерцијалниот дизајн на ентериер кога станува збор за палети на бои и дизајни. Почесто, неутралните бои заземаа централно место. Но, 2021 година веќе се покажа дека се спротивставува на нормата со живи и неутрални тонови кои се користат заедно за да се создадат прекрасни контрасти. Додека се движиме во светот на невидени промени, изборот на PANTONE за 2022 година е 17-3938 Very Peri кој се покажува како доста духовит, радосен став и динамично присуство што поттикнува храбра креативност и имагинарни изрази.

Контрастот на боите во никој случај не е нов тренд, но во минатото опстојувал повеќе во дизајнот за домашниот ентериер. Кога станува збор за подови, видовме дизајнери како создаваат уникатни и димензионални подови со контрастни тонови на бои. Сивата боја останува основна во дизајнот на комерцијалните подови бидејќи е многу шик, но наместо да се комбинира со други нијанси на сиво, таа се користи заедно со живописните розови, портокалови или жолти бои за подни решенија. Комерцијалниот внатрешен дизајн некогаш значеше практичност, но во последните 15 години, наиде на прекрасен баланс помеѓу практичноста и естетскиот ефект. Смелите модели се популарен модел за дизајнирање на подови во 2021 и 2022 година со необични дизајни на подот што создаваат впечатливи и уникатни комерцијални простори.

Видови на подни решенија кои ги нудиме како тренд
Комерцијални теписонски плочи

Системите за плочи за теписони обезбедуваат поголема флексибилност за дизајнирање, монтажа и ремонтирање, како и задржување на статусот на една од најиздржливите опции за подови поради напредните технологии во процесот на производство. Една од најголемите карактеристики на плочите за теписон е способноста да се заменат поединечни плочи доколку дојде до оштетување при секојдневна употреба на областа каде што е поставен теписонот.

Теписон во плочи

Понатаму, разновидноста на опциите за бои и дезени е неверојатна и сигурно постои комбинација за секого! Откако ќе се намести, плочата од тепих дава изглед на теписон од ѕид до ѕид, наместо на поделени делови. Имајќи го ова предвид, сложените шари и дизајни може да се креираат со плочи за теписон користејќи прилагодени техники за подови, што овозможува  завршница и персонализирани аспекти доколку тоа се сака.

Комерцијален хибриден систем на подови – Flotex

Flotex е уникатна текстилна подна покривка со високи перформанси која ги комбинира  издржливите карактеристики на еластичен под со квалитет, топлина и удобност на тепихот кој го прават погоден под за комерцијална средина. Flotex е познат по своите хигиенски способности и претставува текстилен под што навистина може да се пере. Материјалот Flotex има способност да заробува микроскопски алергени и прашини. Лесно се чисти и се пере со десет (10) години гаранција за абење и боја. Идеален е за корпоративни канцеларии, кина, болници, ресторани, хотели, банки и многу повеќе.

Хибриден теписон Flotex

Flotex-от обезбедува ниски перформанси на ударен шум во просторијата (класа А), како и добро намалување на звукот од ударот (дури и до 20 dB), што значи имате загарантирана тивка просторија и со оваа карактеристика доста бизниси се одлучуваат како подно решение да го постават Flotex-от.

Комерцијален винилен под

Винилниот под е разнолико подно решение кое е достапно во многу бои и стилови. Ова е само една од причините зошто винилот станува чест избор на под за комерцијални објекти. Благодарение на начинот на кој што винилот доловува дизајни изработени од дрво и камен, многу потрошувачи успеваат да го вклопат во нивните ентериери. Освен нелимитирачките можности за дизајн, винилниот под има и уште една клучна карактеристика која го издвојува од останатите подови. Оваа карактеристика е трајноста. Кога би биле сосема искрени, трајноста е веројатно број 1 бенефит на винилните подови. Винилот е способен да издржи голема фреквенција на движење и ја намалува бучавата.

Винил под со теписон

Па така, винилот станува совршен под за скоро сите објекти, посебно за оние каде што има голем проток на луѓе. Додатно на ова, винилот креира чуство на комфор при газење што често пати не доаѓа во склоп со другите избори на подни решенија како на пример дрво или плочки. Други бенефити кои ги нуди винилот е отпорноста на вода, мувла и флеки. Течностите остануваат на површината на материјалот и може брзо и едноставно да се избришат. Поради ова, не треба да се грижите доколку ви се истури вода или некоја друга течност.

Со ова, би го завршиле нашиот мини водич за трендови за комерцијални подови. Не заборавајте, нашиот тим е тука за сите ваши прашања, консултации, избор на боја и дезен од нашите подни решенија од премиум производителот Forbo.

Ве очекуваме на info@omnitec.mk