• Post category:Блог

Во последниве години, винилниот под станува многу популарен. Винилни плочи или ролни се почесто се користат во индустрии, училишта, па дури и во спортски сали и вежбални. Тоа е затоа што винилниот под е едно од најтрајните и најприфатливите решенија за подови на пазарот. Постојат главно два вообичаени типа на винилен под и тоа хомоген винилен под и хетероген винилен под. Денес, OmniTec како овластен добавувач на винилни подови од премиум производителот Forbo, ќе ви ги претставиме разликите помеѓу двата вида подови.

Структури на хомогени и хетерогени винилни ролни

Од структурна гледна точка, хомогениот под има еднослојна структура, за разлика од него, хетерогениот под има повеќеслојна структура.

Хомогени винилни ролни
Што е хомогена структура? Хомогена структура се однесува на материјал со ист квалитет од површината до дното на целиот под.

Хетерогени винилни ролни
Постојат повеќе слоеви на хетерогени ПВЦ подни плочи. Овој тип на винилен под се произведува преку посебен процес бидејќи има пет различни слоеви од врвот до дното на подот. Отпорноста на абење на хетерогените винилни подови е главно во слојот на абење. Ова е отпорноста на абење на повеќеслојниот под што се оценува според дебелината на слојот на абење.

Дизајн и боја

Хетерогениот винилен под има повеќе бои и опции за дизајн во споредба со хомогените винилни подови. Хомогена винилна подна плоча е направена од ПВЦ материјали со различни бои со посебен процес. Има единствена шема. Механизмот за формирање на шаблони ако е хомоген е потежок и неговиот производствен процес е комплициран. Целокупното производство на процесот на хомогени подови строго ја контролира униформноста на бојата и нејзината разлика во боја.

Со оглед на тоа што хетерогениот винилен под има повеќеслојна структура, неговиот печатен слој регулира различни бои. Слојот за печатење на хетерогениот винилен под може да ги менува боите и моделите на подот.

Апсорбција на звук

Бидејќи хетерогениот винилен под содржи повеќе слоја, неговиот ефект на апсорпција на звук е многу подобар од оној на хомоген под.

Отпорност на пожар

Поради поголемата содржина на камен во прав во хомогените винилни подови, перформансите на отпорност на пожар се подобри од оние на хетерогените винилни подови.

Поправка од гребње

Бидејќи хомогениот под има еднослојна структура, оваа карактеристика го прави да е подложен на постојано подновување. Малите гребнатини може да се полираат и поправаат, и повторно да изгледаат како нови.

Погодни за различни области

Хомогениот винилен под е ултра-издржливо решение. Најчесто се користат на места со голем проток на луѓе во индустриски места. На пример, болници, образовни институции, здравствени установи итн. Од друга страна, хетерогениот винилен под е составен од неколку слоеви. Исто така, може да го намали преносот на звукот и да ги апсорбира ударите. Погоден е за мали простори како канцеларии и домови.

Forbo flooring systems е професионален производител на винилни подови. Ние сме овластени дистрибутери на производите што ја претставуваат напреднатата производна линија на винилни подови. Главните производи ги вклучуваат сите видови винилни подови, LVT подови и подови од винилни плочи вклучувајќи хомоген под, хетероген под.

Ако сакате да дознаете повеќе за нашите производи, може да ја посетите нашата веб страница или да не исконтактирате на @info@omnitec.mk