• Post category:Блог

Редовното играње на отворено е од суштинско значење за здрав развој на децата. Сепак, што се однесува до безбедноста на играта, потопувањето во играта често ги тера децата да ги поместат границите. Затоа е многу важно да се осигураме дека тие се опкружени со средина каде што најмалку се изложени на различни ризици.

Првиот чекор што води кон безбедна игра е да се постави безбедно поплочување.

Во случај на изградба на игралишта без разлика дали тоа се одвива на јавни површини или во дворови на куќи, мора да се осигура дека ако децата случајно паднат да не се здобиат со сериозни повреди.

Согласно пропишаните прописи, во случај на височина над 1 m задолжително е да се користи гумена подлога што апсорбира удари. Под висина од 1 m, се прифаќаат и тревни површини, така што објектите за игралишта со пониска градба, како што се клацкалките, не бараат поставување на специјален под, освен ако имаат бетонска подлога. И покрај фактот што овие упатства важат за јавни површини, вреди да се земат предвид при дизајнирање и на домашно игралиште, бидејќи главната цел на стандардите е да го намалат ризикот од повреди кои можат да се појават за време на играта

Се разбира, усогласеноста со стандардите не е гаранција дека нема да се појават модринки или гребнатинки, но употребата на гумени плочи за игралиште од ReFlex ги намалува овие можности.

Првиот чекор што води кон безбедна игра е да се постават гумените плочки ReFlex. Поставени на бетонски, асфалтни или чакални подлоги, се покажаа како одлични подлоги за нови апликации, како и за покривање на постоечки бетонски површини на стари предучилишни или училишните дворови или за правење безбедни песочни јами по соодветна подготвителна работа.

Гумените плочки ReFlex – направени од рециклирани гуми – претставуваат еколошки и економично решение за создавање флексибилни и безбедни површини.

Зошто ReFlex гумени плочи?

Бидејќи:

  • Безбедни се;
  • Имаат oдлична апсорпција на удари;
  • Површина што не се лизга: благодарение на капацитетот за одводнување на гумената плоча, може безбедно да се користи дури и по врнежи;
  • Имаат мазна и флексибилна површина;
  • Еластични се каде и да стапнете;
  • Хигиенски, нема формирање кал, лесно се чисти;
  • Лесна и брза инсталација;
  • Издржливи на секакви временски услови;
  • Сите плочки кои се оштетени или подложни на тешко абење може лесно да се заменат.

Квалитетниот, издржлив и безбеден гумен под специјално наменет за објекти каде што се извршуваат детски игри повеќе не е луксуз. Спортот, рекреацијата и физичката активност се од исклучителна важност за здравјето на нашите деца. Токму поради тоа мора да се осигураме дека детските игралишта нудат безбедни услови за извршување на овие активности. Како и секогаш, тимот на OmniTec е тука да ви помогне при изборот на гумени плочи и процесот на инсталација да е ефикасен, со загарантиран квалитет.

Ве очекуваме!