• Post category:Блог

Дали некогаш сте се нашле во ситуација да размислувате помеѓу луксузната винилна плоча (LVT) и ламинатниот под за вашиот следен проект?

Тука сме да ги резонираме разликите помеѓу овие два типови на подни решенија. 

Луксузните винилни плочи, познати и како LVT и ламинатни подови се два од попопуларните избори на пазарот.

И луксузните винилни плочи и ламинатните подови имаат некои сличности како што се лесната инсталација (во споредба со дрвените подови). Сепак, винилот и ламинатот имаат и некои клучни разлики.

Винилот е направен претежно од ПВЦ (поливинилен хлорид). Се смета за една од најдобрите исплатливи и делумно водоотпорни опции за под за густ сообраќај на луѓе за области како што се училници, клиники и многу институционални објекти.

Винилен под

Од друга страна, ламинатот главно се прави од дрвени нуспроизводи споени со смоли. Популарно се користи од сопственици на куќи кои претпочитаат стил на дрво. Сепак, ламинатот обично не е водоотпорен и лесно ќе се оштети ако водата се задржува на него подолг временски период.

Ламинат

Кои се предностите на винилот наспроти ламинатот?

Една од најголемите предности на винилните подови е неговата висока издржливост и способноста да издржи тежок сообраќај.

Друга забележлива предност е што е не и дозволува на водата да навлезе помеѓу подот и лесен е за чистење и одржување. Историски гледано, луѓето мислат дека винилот нуди помалку стилски избори од ламинатот. Сепак, винилот има проширени естетски опции повеќе од било кога. Денес, лесно е да се најде винилен под со реалистични дизајни од дрво, камен и апстрактен изглед во различни бои. 

Придобивки од винилниот под се:

  • Лесно се инсталира
  • Лесен е за чистење
  • Делумно отпорен на вода и нечистотија
  • Лесен за одржување
  • Издржува густ сообраќај на луѓе
  • Апсорбира бучава
  • Нуди широк спектар на дизајни

Од друга страна, ламинатот е добро познат по својот прекрасен и автентичен изглед. Слично на винилниот под, ламинатот е исто така издржлив и лесен за монтирање, но се препорачува водата и излевањата да се исчистат веднаш за да се спречи оштетување на подот.

Придобивките од ламинат вклучуваат:

  • Издржливост
  • Автентичен изглед
  • Лесно се инсталира и чисти

Како заклучок, и LVT и ламинатни подови имаат свои карактеристични карактеристики кои се слични, но различни во однос на долговечноста како производ кој мора да го задржи својот изглед низ годините и секојдневните животни активности. Исто така, уште едно внимателно разгледување дали палетата на производи што ја нуди брендот вклучува одржлива отпорност на лизгање. Сите овие се клучни фактори што треба да ги земат предвид пред да го одредите изборот на подот.

Во OmniTec, ги обезбедуваме нашите винилни подови од премиум производителот Forbo во планкови,ролни и плочи, со типови на подови како што се хетерогени, хомогени и луксузни винилни ролни.

Отсекогаш ја имаме на ум функционалноста и естетскиот аспект кога станува збор за дизајнирање и достапност на нашата палета на подови за да одговараат на сите комерцијални потреби. За секаков вид на стручен совет и помош при изборот, ви стоиме на располагање на info@omnitec.mk