• Post category:Блог

Сигурно често се запрашувате дали винилниот под кој планирате да го поставите во вашиот објект може да издржи систем на подно греење.

Одговорот е ДА!

Многу од денешните модерни или реновирани деловни објекти се опремени со подно греење. Тоа е пријатен и еколошки начин за загревање на различните објекти. Подното греење е вообичаено корисен систем за греење. Но, дали е компатибилен со сите можни системи за подови, особено со подови на винилни ролни?

Сите винилни подни покрикви на Forbo Flooring systems се исклучително погодни за употреба преку системи за подно греење. Единствениот услов е системот за греење да е правилно инсталиран. Основниот под мора да биде рамномерен и мазен за поставување на винилни подови, колку што е можно повеќе.

Што треба да размислите кога поставувате винилен под на подно греење?

Треба да бидете сигурни дека системот за греење има автоматско исклучување за да се осигура дека температурата никогаш нема да надминува 27°C. Ова всушност важи за сите системи за греење, и за системите за топла вода и за електричните системи, бидејќи, кога системот за греење е во контакт со подната покривка и надминува 32°C, постои опасност од промена и избледување на бојата.

Со цел правилно да го инсталирате вашиот винил под на системот за подно греење, треба да се земат предвид неколку работи:

  • Подното греење мора да се исклучи 48 часа пред и 48 часа по поставувањето на винилниот под.
  • Во овој период треба да се обезбеди алтернативна форма на греење за одржување на собна температура од идеално 18°C ​​- 30°C.
  • По монтажата, температурата на подното греење треба постепено да се зголемува, со чекори од 5°C дневно, до посакуваното ниво на температура.
  • Греењето на подот никогаш не треба да се поставува над постоечка подна покривка. Секоја постоечка подна покривка треба да се отстрани и подот треба да се подготви во согласност со спецификациите на производителот.
  • Термичкиот отпор на винилниот под ќе влијае на излезната температура на подното греење. За да обезбедите оптимални перформанси, треба да изберете винилна подна покривка со термичка отпорност под 0,10 m2 K/W.

Исто така, винилниот под може да се постави и над системите за подно ладење; меѓутоа, температурата на доводот на вода за ладење никогаш не смее да биде под 18°C. Температурите под ова ќе предизвикаат кондензација и може да ја оштетат подната покривка.

Да сумираме…

Сите винилни подни облоги се погодни за употреба преку системи за подно греење, под услов системот за греење да е правилно инсталиран. Значи, ако ги следите упатствата погоре, можете лесно да го инсталирате вашиот сосема нов винилен под на врвот на вашето подно греење, за топло и пријатно чувство во просторијата. Уживајте во сите предности на нашите винилни подови во комбинација со подното греење.

Секогаш е добра идеја бидејќи решенијата за винилни подови се издржливи, топли на допир, водоотпорни, отпорни на дамки, лесни за одржување.. сè што ви е потребно за секојдневна употреба и удобност.

Без разлика дали барате рустикален дизајн, плочка, ентериер со современ стил, конкретен изглед или дизајн од топло дрво. Сите наши дизајни и колекции се бесконечни, а нашиот винил е одговорот на вашиот ентериер од соништата.

Значи, ако барате издржлив под кој е лесен за чистење, тивок и удобен за одење, винилот е совршен под за вас. Можете да го инсталирате насекаде, во канцелариски објекти, училишта, ресторани, продавници, домови. OmniTec како овластен дистрибутер на подни решенија од производителот FORBO има обемна колекција, така што сме сигурни дека ќе најдете дизајн кој ќе ви одговара на вашиот стил и вашиот ентериер. 

Го знаете вашиот дизајн што ви се допаѓа и сакате да го видите во вашиот објект?

Одете во алатката на FORBO за визуелизација на простории.

Лесно како 1-2-3, го сликате вашиот простор со вашиот паметен телефон или апарат, го избирате омилениот дизајн на винил под и voilà. Го имате визуелниот изглед на вашите простории.

За било какви консултации во врска со вашите идеи и избор на подни решенија од нашите бројни дизајни, нашиот стручен тим Ви стои на располагање. Контактирајте не info@omnitec.mk.

Ве очекуваме!