• Post category:Блог

Главната одлука во дизајнот на било кој простор секогаш паѓа на одлуката за избор на подно решение. Површината на која ќе стапнете кога ќе влезете во простор, без разлика дали размислувате за тоа или не, е вашиот прв впечаток за околината која ве опкружува. Бидејќи подот често зазема голем дел од буџетот на проектот, тоа е избор и одлука што не треба да се донесе така лесно и без размислување.

Добрата вест е дека со теписонот во плочи, навистина, не можете да погрешите. Предностите на теписонот во плочи ги има многу. Како прво, теписоните нудат многу практични придобивки како супериорна удобност, атрактивни акустични квалитети, како и поголема безбедност, во споредба со другите тврди подни решенија. Сепак, плочите за теписон со добар квалитет нудат многу повеќе од практични предности. Начинот на кој ги распоредувате во вашиот дизајн може директно да влијае на изгледот, како и на чувството во просторот. Боите и дезените на тепихот можат да го пренесат вашиот уникатен амбиент.

Еве еден реален пример на типови плочи за теписион каде може да се уверете каков ефект може да имаат теписоните во просторијата и во овој случај теписонот во плочи во канцелариите на Google го промоввираат и го зајакнуваат својот бренд преку имиџот на нивната канцеларија.

Канцеларија на Google

Можеби ќе имате впечаток дека приземјувањето на вашиот уникатен, персонализиран дизајн на плочи за тепих ќе ве чини време и пари, но со луксузните плочи за теписон, не треба да се грижите за ова. Тие се модуларни, атрактивни, висококвалитетни теписонски плочи кои претставуваат одлично решение за под со доста олеснителна инсталација за разлика од другите подни покривки.

Во овој блог пост  ќе ви кажеме сè што треба да знаете за теписонот во плочи и како да ги користите во вашиот следен проект.

Што се плочи од теписон?

Плочите од теписон се мали парчиња тепих, изработени од тепих со широк разбој, кои можат да се монтираат и комбинираат на повеќе креативни начини. Познати и како „модуларни теписони“, теписоните во плочи со кои ние располагаме најчесто се квадратни и достапни во низа квадратни големини од 50х50;100х25;100х20. Некои производители, сепак, нудат и плочи за тепих во различни креативни форми.

За повеќето проекти, теписоните во плочи се супериорен и практичен избор во поглед на дизајнот. Затоа ви препорачуваме, во најмала рака, да ги земете предвид плочите за теписон за вашиот следен проект. Еве неколку од многуте придобивки на плочите за теписон:

Лесна инсталација

Една од главните причини зошто архитектите и дизајнерите избираат да работат со теписони во плочи е леснотијата со која тие можат да се монтираат. Ајде да ги истражиме начините на кои тепихот може да ја олесни вашата инсталација:

  • Плочите од теписон се лесни за подигање и транспорт, што го олеснува нивното носење на работното место, неоштетени, на прво место.
  • Плочите од теписон, бидејќи се претходно обложени, може да се постават директно на подот, со што се елиминира потребата од подлоги. Ова заштедува многу време и напор, а да не зборуваме за пари.
Помалку отпад

Плочите од теписон создаваат минимален отпад во фазата на монтирање. Тоа е затоа што има многу малку сечење или прилагодувањето е потребно доколку се работи за простории со многу ќошиња и непарни агли за да одговараат на даден простор.

Разновидност на стилови за дизајнирање

Бидете сигурни, дека денес, можете да постигнете речиси ист степен на разновидност на дизајнот со многуте различни типови плочи за теписон. Новите технологии за боење овозможија да се постигне широк спектар на бои и дезени. Дури можно е да се примени сопствен дизајн на плочите од тепихот. Се повеќе и повеќе гледаме дека уникатни пристапи кон плочите за теписони добиваат сè поголема популарност. Креативните дизајнери и архитекти користат бои и модели за да го олеснат пронаоѓањето на патеките и да разграничат различни зони за различни намени.

Лесно за одржување

Најчестата придобивка од плочите за теписон е леснотијата со која можете да ги одржувате. Плочите од теписон може лесно да се отстранат за чистење или да се заменат ако една плоча е премногу извалкана или оштетена. Бидејќи плочите се мали и модуларни, тие не заземаат многу простор и лесно може да се складираат. Од друга страна, плочите може лесно да се подигнат, можете лесно да пристапите до подните кабли по потреба.

Дали според споделените информации со вас, сметате дека теписонот во плочи е изборот за вашиот следен проект? Доколку се согласувате со нас, тимот на OmniTec е тука да ви асистира низ целиот процес. Од консултација до надзор и инсталација, тука сме да се осигураме дека вие ќе го добието подното решение кое одговара на Вашите потреби!

Ве очекуваме на info@omnitec.mk